Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Budapest.

2013.04.14

 

 Budapest

 

Magyarország fővárosa, és egyben legnagyobb városa is. A város a magyar politikai, kulturális, kereskedelemi, ipari és közlekedési központja. 2011-ben a város regisztrált lakónépessége meghaladta az 1,7 millió főt (elővárosokkal együtt pedig a 2,5 millió főt). Budapest lakossága 1989-ben volt a legmagasabb, ugyanis az akkori lélekszám 2 113 645 fő volt, ám a népesség csökkenésével (a szuburbanizáció miatt) is megmaradt Magyarország legnépesebb városának. A város területe 525,16 négyzetkilométer, mellyel az ország legnagyobb városának is számít.Budapest története a keltákig húzódik vissza, mivel a város eredetileg egy kelta település volt. A római időkben a város neve Aquincum volt, és ez volt a Pannonia provincia székhelye. A magyarok csak a 9. században érkeztek erre a területre. Az első ő általuk létrehozott települést a tatárok1241 és 1242 között teljesen kifosztották és lepusztították. A 15. században a helyreállított város lett a magyarországi reneszánsz humanizmus központja. Ezt követően a városra százötven évnyi török hódoltság jött, és csak felszabadítását követően, az Osztrák–Magyar Monarchia ideje alatt a 18 - 19. században tudott újra fejlődni, amikor is a Monarchia második fővárosa lett.

 

Ekkor, 1873-ban egyesítették Budát, Pestet és Óbudát, így született meg a ma is használatos Budapest név. Ebben az időben épültek meg a város leghíresebb épületei, és ekkor nőtte ki magát világvárossá.

Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont is, 2011-ben 4 376 900 turista kereste fel, ezzel a világ 25., és Európa 6. leglátogatottabb városa. Budapesten több világörökségi helyszín is található, többek között a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti Vasút, ami a második legrégebbi a világon, a londoni után. Turisztikailag jelentősek még gyógyfürdői, mivel Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa. Itt van a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszere, Európa legnagyobb zsinagógája (a Dohány utcai), valamint a magyar Országház is, ami a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete.

Budapest Közép-Európa egyik pénzügyi központja. Az amerikaiForbes magazin szerint Budapest a 7. „legidillibb európai város”. Az UCityGuides a világ 9. legszebb városának sorolja. Budapest a világ 100. legtöbb GDP-t termelő városa is. A város egyike Európa 10 legkedveltebb bevásárló városának az Economist magazin kutatásai szerint, ugyanis itt van Közép- és Kelet-Európa legtöbb bevásárlóközpontja.

(forrás-Wikipedia 2013)

 

 

 

 

 

Még több kép Budapestről itt: (kattints a lenti linkre)

www.facebook.com/media/set/