Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hans Heyer

2013.06.16

15 perc karrier.

A forma 1 történetében egyszer fordult idáig elő hogy olyan pilóta induljon el egy futamon, akinek semmi keresnivalója sem volt a mezőnyben. Ő Hans Heyer volt, aki egyedüliként a száguldó cirkusz eddigi történelmében, illegálisan vett részt egy Formula-1-es futamon.

 
 

Az eset 1977-ben a Német Nagydíjon történet, akkor, amikor a Hockenheimring átvette a futamrendezés jogát a Nürburgringtől.

 
 
 
 

Heyert aki három évvel korábban megnyerte az Európai Túraautó Bajnokságot, a Penske új csapata, az ATS  hívta meg vendégszerepelni a Német Nagydíjra, ám az időmérőn négy tizedmásodperccel elmaradt a kvalifikációhoz szükséges időtől...

A németnek nem volt nagy tapasztalata az együléses autókkal, így az eredménye (eredménytelensége) nem volt meglepő. Ez azonban a legkevésbé sem hátráltatta abban, hogy a versenybírók lankadó figyelmét kihasználva, a bokszutcából a mezőny után induljon PC4-es autójával.

 
 
 
 

A stewardok hamar észrevették a mezőny potyautasát, ám hiába próbálták kiinteni fekete zászlóval, a németnek esze ágában sem volt abba hagyni a versenyzést, és ezzel elrontani szórakozását. Végül a kilencedik kör után az autó váltója felmondta a szolgálatot, ezzel Heyer 15 perces F1-es versenyzői karrierje véget is ért. Ez a negyed óra azonban elég volt arra, hogy feliratkozzon a király-kategória botrányhőseinek listájára, és örökre beírja magát a széria történelmébe.