Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Rekordok.

2013.06.29

Ashrita Furman legelőször 1979-ben írta be nevét a Rekordok Könyvébe, 27 ezer terpeszugrás elvégzésével. Majd ugróbotra pattant - alsónadrágban -, és stílusosan a bolondok napján, vagyis április elsején felállította következő őrült rekordját. Az 55 éves Furmannek ez csak az első két eszement csúcsteljesítménye volt a 110-ből: ennyi Guinness-rekordot jegyez ugyanis a New York-i megszállott. Az elmúlt 30 évben már minden kontinensen, több mint 30 városban elkövetett valami őrültséget, ezzel ő lett minden idők legtöbb Guinness-rekordjával büszkélkedő egyéne.

A végrehajtott gyakorlatok között szerepelt az ausztrál sivatagban való egy mérföldnyi hullahoppozás, a Kínában végrehajtott gumilabdán való pattogás és gólyalábas gyaloglás, de ő tartja az Eiffel-torony lábánál végzett legtöbb felülés, az orral való narancspöckölés és biliárddákó-egyensúlyozás világrekordját is.

A bolond amerikai persze azóta sem pihen, legutóbb például békalábakon csattogott végig a mexikói Mazatlan városán, mellyel egy újabb - értelmetlen - gyorsasági rekordot állított fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy mit tervez 2010-re, mindenesetre a fején tejesüveggel már nem fog futórekordot fölállítani, hacsak nem akarja a saját korábbi flúgos rekordját megdönteni.

 

A franciák sem mennek egy kis őrültségért a szomszédba, legalábbis a párizsi Matthieu Bommier biztos nem. A pihent agyú fiatalember ugyanis felettébb bolondos rekordkísérlettel állt elő 2001. április 18-án. A fiú célja az volt, hogy egyperces gyorsasági rekordot állítson fel alsónadrágba való ki- és beugrásból - ezzel Guinness-rekorder is lett. Az értelmetlen, viszont annál szórakoztatóbb rekordkísérletet a francia tévé élőben közvetítette, sőt, mi több, a történelmi pillanat előtt több önkéntes is megpróbálkozott az ugrálással, de persze meg sem közelítették a fenegyerek teljesítményét. Bommier végül a közönség előtt prezentált 27 alsónadrágba való ki- és beugrálással hivatalosan is bekerült a legőrültebb világrekorderek közé.

http://www.youtube.com/watch?v=naareO0SgPM&feature=player_embedded

 

Leonardo D’Andreát szűkebb és tágabb környezete is már csak a dinnyés emberként emlegeti, az olasz férfi ugyanis sportot űz a dinnyetörésből, és, ha ez még nem lenne elég, a lédús gyümölcsöket nem mással, mint a fejével üti szét. A talján dinnyetörő 2001 októberében állította fel első rekordját, akkor 16 dinnyefejet pancsolt szét egy perc alatt a homlokával, de három évre rá megismételte rekordkísérletét, és - hála a szorgos gyakorlásnak - sikerült megdöntenie saját csúcsteljesítményét. A keményfejű D’Andrea a 22 görögdinnye ripityára törését Londonban prezentálta, míg előző rekordját Spanyolországban, Madridban állította fel. Mindkét alkalommal tévéshow keretében bizonyította flúgosságát és elszántságát, amivel hivatalosan is ő lett a fejjel való dinnyetörés Guinness-rekordere.

http://www.youtube.com/watch?v=ez8vPztTGF8&feature=player_embedded

 

A lista természetesen szubjektív, hiszen nincs általános szabály arra, hogy kiderüljön, hogy a három napon át bukfencező jelölt vagy a fejjel lefelé lógatott léggitározó művész teljesítménye az érdekesebb, számottevőbb. A szerkesztők nem is törekedtek objektivitásra, pusztán összeszedtek ötven, nem éppen hétköznapi csúcsteljesítményt.

A lista élére a kanadai Sean Shannon került, ő 1995-ben döntötte meg a gyorsbeszéd világcsúcsát: a Hamlet-ből idézett egy 260 szóból álló részletet, mindössze 23,8 másodperc alatt. Állítólag minden szó érthető volt. Az ezüstérem egy erős embernek jutott, ugyanis az ausztrál Derek Boyer – szintén 1995-ben – egy olyan hatalmas gépjárművel birkózott meg, amit a legtöbb ember soha meg nem tudna mozdítani: ő 30,5 méterre tolta a harminctonnás kamiont. A bronzérmet a kissé vakmerő – egyesek szerint őrült – Danny Higginbottom csípte meg, egy olyan műsorszámban, amit nem igazán javaslunk olvasóinknak: a sekély vízbe történő ugrás rekordját döntötte meg, 8,9 méterről ugrott 30 centi vízbe.

 

A kockázatos rekordokhoz tartozik az amerikai Robert Foster csúcsa, ő 13 perc 42 másodpercig tartotta vissza lélegzetét – bizonyára betörők járkáltak a lakásában, miközben ő egy szekrényben gubbasztott. Az érdekes-idétlen rekordok számát növelte 1990-ben a kaliforniai Gary Stewart, ő a folyamatos pogózás nemzetközi csúcstartója, 177 737 ugrással. 2001-ben Ashrita Stewart került be a neves könyvbe, ekkor 75 darab kicsiny üvegpoharat egyensúlyozott az állán, 10,6 másodpercig, New York nagy örömére és a takarítók nagy riadalmára.

Jézus egyik követője került a 11. helyre, ugyanis 1969 és 2000 között a floridai Arthur Blessitt 34 ezer kilométert gyalogolt, át több kontinensen, egy közel négyméteres kereszttel a vállán. A “legszőrösebb család” sem jutott be az első tízbe, ugyanis a mexikói Victor és Gabriel Ramos csak a 12. helyre futottak be. Nekik testük 98 százalékát szőr fedi, ezzel pedig nem lennének jó alanyok egy Gillette-reklámhoz. Nekik sem lehet könnyű az életük, de az amerikai Charles Osborne is keserves, gyötrelmes rekordot ért el 1922 és 1990 között: szinte átcsuklotta a XX. századot.

A folyamatos tetoválás rekordja 33 óra, a legtöbb piercing egy emberen 230 darab, ugyanakkor a legtöbb, gyomorból kivett idegen tárgy száma 2533. A falánk kanadai nő gyomrából kioperált holmik közt volt 947 tű is. A bizonyíthatóan egyik legszerencsétlenebb ember a világon a virginiai Roy C. Sullivan, hétszer csapott belé a villám 1977 környékén – ugyanakkor persze igen szerencsésnek is lehet nevezni, ugyanis túlélte a csapásokat.

Egy amerikai kiskamasz tartja az arcon történő kanál-egyensúlyozás rekordját (15 darab, 30 másodpercen keresztül, ha valaki ki szeretné próbálni), ugyanakkor egy angol nőé az orral történő narancs-pöckölés hivatalos csúcsa. A legtöbb órát – öt darabot – Kim Seung Do ette meg Dél-Koreában, 1998-ban, persze tettének valódi okára nem derült fény.

A tipikus háziasszony retteg a csótánytól, sikít egy méretesebb pók láttán – de a brit Christine Martin nem tartozik közéjük, ugyanis 2002-ben egy másfél órás bogár-fürdőt vett, egy hernyókkal, lárvákkal, kukacokkal teli kádban. Más korábban kiugrott volna onnan, de az indiai Om Parkash Singh ezt is tűrte volna, ő ugyanis 20 óra 10 percen keresztül állt teljesen mozdulatlanul, még arcizmai sem rezdültek.

Egészen értelmetlen rekordok sorakoznak a negyvenedik hely környékén: például az amerikai Jackie Bibby nyolc élő csörgőkígyó farkát tartotta a szájában 12,5 másodpercig. Rengeteg szabadideje, igen ütős kedve, de kevéske igazán ütős ötlete lehetett viszont Les Stewartnak, aki 1982-ben elkezdte legépelni a számokat, majd 1998-ig gépelt. Egytől egymillióig írta le őket, betűkkel. A viccmesélés rekordját sem Antal Imre tartja: Mike Heeman 24 óra alatt 12 ezer 682 viccet mesélt el – arról nem szól a hír, hogy hány tréfás, poénos sztorin nevettek a hallgatók.

A bekötött szemmel történő motorozás rekordját nem a Jackass emberei tartják, bár abban a műsorban is tesznek ilyeneket. Tavaly döntötte meg a csúcsot Mike Newman, ő 164 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott – vakon. Ennél sokkal lassabban haladt a 76 éves Cypriot Kively Papajohn, mikor 1987. december 28-án foglyul ejtette egy elromlott lift. Csak szilveszter után, január 2-án szabadították ki alkalmi börtönéből, és az volt a nagy szerencséje, hogy épp az élelmiszerboltból igyekezett haza, így volt nála innivaló és némi szilárd elemózsia.