Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Logika 1

2014.04.26

1. Eszel, vagy alszol?

0eva.jpeg

Egy logikai probléma a Gulag világából: Tegyük fel, hogy az ember pontosan két hétig bírja evés vagy alvás nélkül. Mit tennél kétheti éhezés és alvatlanság végén: ennél-e vagy aludnál?

2. A fogoly és az őrök

0pri.jpeg

    Fogoly vagy, s celládnak két ajtaja van, egy-egy őr áll mindkettő előtt. Az egyik őr mindig hazudik, a másik mindig igazat mond, de te nem tudod, hogy melyik melyik. Az egyik ajtó a kivégzőosztag elé vezet, a biztos halálba, a másik a szabaduláshoz. Csak egy kérdést tehetsz fel, és csak az egyik őrnek. Mit teszel?

3. A három bölcs

0hb.jpeg

    Három bölcs elmegy a legnagyobb bölcsek bölcséhez, hogy megtudják tőle, ki közülük a legbölcsebb. A bölcsek bölcse elovesz öt kalapot: három feketét és két fehéret. Feltesz a bölcsek fejére két feketét, és egy fehéret, de a bölcsek nem tudják, hogy az öt kalapból melyeket teszi vissza a szekrénybe. Mindenki látja továbbá a másik kalapját, csak a sajátját nem. A bölcsek feladata kitalálni a saját kalapjuk színét. Egy ideig gondolkodnak, végül az egyikük feláll és megmondja, hogy a kalapja színe fekete. Hogyan gondolkodott?

4. Az igazságos bölcs

0hb1.jpeg

 

    Az előző feladat nehezítése. Most is három fekete és két fehér kalap van. De a bölcsek bölcse igazságos akar lenni, ezért egyenlő eselyéket adva a három bölcsnek mindhármuk fejére feketét húz. Azt természetesen nem látják, hogy milyen szinű a maradék két kalap. A bölcsek gondolkodnak egy ideig, végül az egyik kiböki: rajtam fekete van! Honnan tudta?

5.Kannibálok fogságába esett bölcsek

 0kan.jpeg

 

    Három bölcs kannibálok fogságába esik. A kannibálok egyetlen lehetőséget adnak nekik arra, hogy megmenekülhessenek. A bölcseket magasság szerint sorbaállítják. A leghátsó bölcs látja a másik kettőt. A középső csak a legelöl állót látja. A legelső pedig senkit sem. A kannibálok elővesznek 5 sapkát: három feketét, és két fehéret. Bekötik a bölcsek szemét, és mindegyikük fejére adnak egy-egy sapkát, a maradék kettőt pedig eldugják. Ezután bölcsekről leveszik a szemkötőket. A kannibálok mindegyik bölcset elengedik, ha bármelyikük meg tudja mondani, hogy milyen színű sapka van a fején. A leghátsó bölcs azt mondja, hogy sajnos nem tudja megmondani, hogy milyen színű sapka van a fején. Ezután a középsőt kérdezik, de sajnos ő sem tudja biztosra megmondani. Végül a legelsőt kérdezik, aki semmit sem lát, ő azonban megmondaja milyen színű sapka van a fején. Honnan tudta, és milyen színű sapka volt rajta?

6. Kannibálok fogságába esett bölcsek II

0kani2.jpeg

    Ugyanaz a feladat, mint az előző feladványban, de most négy bölcs van és összesen 6 sapka, amelyek közül három fekete, két fehér és egy piros.

7.Négy tanuló és a színes sapkák

0sap.jpeg

    Négy tanulót a logika tanár sorbaállít. Azt mondja a logika tanár, hogy van négy sapkája: egy piros, egy sárga, egy kék, és egy negyedik, aminek a színe megegyezik valamelyik előző színével. Ezeket a sapkákat felteszi a tanulók fejére, de mindegyik tanuló csak az előtte lévők fején lévő sapkákat látja, a sajátját és a mögötte állókét nem. A logikatanár hátulról kezdve megkérdi a diákoktól, hogy milyen színű sapka van a saját fejükön. Mindegyik tanuló helyesen és magabiztosan meg tudja mondani, hogy milyen színű sapka van a fején. A kérdés az, hogy melyik két tanulón lehetett azonos színű sapka?